Katipler Konağı Tarihçesi

Seyit Mehmetzade Mustafa Efendi 1878 yılında Ellinci Kengiri Alayı'nın Dördüncü Redif Taburuna tabur katibi atanarak Çorum'da göreve başlar. Bunu izleyen yıllarda taburuyla birlikte Türk - Yunan savaşına katılır ve göstermiş olduğu başarıdan dolayı kendisine 2. Abdülhamit tarafından iftihar madalyası ve Mecidi nişanı verilir.

Çorum'a dönüşünde Alaybey Sokakta bulunan konağın yapımına başlanır. 1882 yılında inşası tamamlanan ahşap konak Abdülhamit dönemi yapılarının tüm özelliklerini taşımaktadır. İç sofalı (karnıyarık) plan tipinde iki katlı ve bahçeldir. Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli ve kensel site alanı içinde yer almaktadır. 1975 yılına kadar mesken olarak kullanılmış. 1995 yılında restore edilerek Turizm Bakanlığı belgeli özel lokanta olarak hizmete açılmıştır.  Konakta Türk motifleriyle işlenmiş perde ve panoların yanı sıra; konakta yaşayanlara ait eşya, fotoğraf ve belgeler sergilenmektedir.

Tarihi Mutfak Kültürü

Tarihe tanık olan konakta; zengin Çorum mutfağına ait yöresel yemekler, kullanılan malzemeler ve pişirme usulleriyle aslına sadık kalınarak hazırlanmaktadır. 1995 ten bu yana ilimizin en eski kayıtlı konağı olan Katipler Konağı'nda geleneksel Çorum yemekleri yanısıra Türk ve Osmanlı mutfağının seçkin lezzetleriyle sizlere evsahipliği yapıyoruz. 
Çorum'un geçmişi, tarihi ve kültürel değerlerine duyduğumuz saygıyla zengin mutfak sanatını tarihi dokusunda tanıtmaktan ve unutulmuş lezzetleri gelecek nesillere aktarmaktan mutluluk duyuyoruz.

Talepler doğrultusunda yine Çorum'da 2000 ve 2001 yıllarında açtığımız iki şubemizde de yine çorum mutfağına ait ürünlerimizi sunuyoruz. Menümüzü oluşturan yemeklerimizi hazırlarken geleneksel isim ,reçete ve hazırlama tekniklerine sadık kalarak en lezzetli , taze ve doğal malzemeleri kullanmak, profesyonel gıda ve hijyen standartlarını uygulamak önceliğimizdir. Siz değerli misafirlerimizi geçmişe götüren konağımızda tarihi mutfak kültürümüzün inceliklerini yaşamaya geleneksel lezzetlerimizi tatmaya davet ediyoruz.